Vyhledávání


Kontakt

Jendova pojízdná škola snowboardingu
Obchodní 1318
252 19 Rudná

(na horách nás nejčastěji
potkáte v Černé Říčce
v Jizerských horách)

KDYŽ NEJDE HORA K VÁM, JENDA VÁS K HOŘE DOVEZE!

+420 603 922 444

E-mail: kuejchaj@volny.cz

Příběh nášlapného člověka aneb zamyšlení nad snowboardovými vázáními

04.04.2019 14:30

Na snowboardu jsem začínal ve druhé polovině devadesátých let minulého století (strašná věta :-)). V té době frčela nášlapná vázání, hlavní značky měly své systémy, které byly vzájemně nekompatibilní, takže vždy bylo nutné mít vázání a boty od stejného výrobce. Já začínal na systému F2 Intec (tento systém pro alpine prkna a přezkáče přetrval dodnes), který byl podle mého soudu jeden z nejlepších. Neměl příliš mechanických součástí venku, čímž se minimalizovalo jejich namrzání a následné potíže s našlápnutím do vázání. Intecové vázání bylo propojené s táhlem přezkou všitou do nohavice kalhot, takže po dojezdu stačilo zatáhnout za kalhoty v místech, kde vám končily ruce a z vázání elegantně vystoupit. Někdy to vypadalo jako kouzlo a diváci se ptali, jak to funguje, zda na principu magnetu atd. Nevýhodou byly neforemné a těžké boty, v nichž kromě nášlapného mechanismu byla zabudována i patní opěrka. Další nevýhodou byla cena, která se za set boty / vázání pohybovala od 8 do 12 tisíc Kč. Dnes ale dáte tyhle peníze jen za lepší vázání nebo boty.

Přechodem mezi nášlapnými a klasickými 2-přezkovými vázáními se stala vázání s výklopnou patou, která umožňují nástup a výstup z vázání pomocí výklopné paty. Přítlak na nárt řeší buď „dekl“, odborně strap, který bývá z jednoho kusu a nahrazuje současně špičkovou i nártovou přezku, nebo systém dvou přezek v kombinaci s výklopnou patou. Hlavním hráčem na tomto poli je značka Flow, dále SP-United a K2. První modely Flow neměly na strapu žádné ráčny, strap se nastavil natvrdo pouhým přítlakem ruky a zafixoval. Řešení strapu i výklopné paty se za posledních pár let posunulo technicky i materiálově hodně vpřed. Významným prvkem, který zvyšuje komfort (a o tom to je!), je řešení, při němž dojde při vyklopení paty zároveň ke zvednutí strapu, což umožní nohu z vázání snadno vysunout, a při opětovném zaklopení paty se strap pevně zafixuje. Dříve totiž nebylo možné, když si jezdec strap pořádně dotáhnul ráčnami, při opětovném nástupu do vázání nacpat botu stejně daleko vpřed jako před výstupem, aby pata šla bezproblémově zaklopit. Pokud jste situaci řešili silou, pata rvala nohu vpřed, což se projevilo tlakem na nárt, špičky prstů a až přiškrcením krevního oběhu.

Vázání Flow se stalo mým druhým typem vázání. Komfort nástupu a výstupu z vázání převážil nad určitým nekomfortem uchycení boty ve vázání při snaze vázání maximálně utáhnout nebo nastavit náklon patky pomocí zkrácení délky lanka, jímž se patka přiklápí.

Protože již loni strap mého vázání Flow odešel do věčných lovišť sněhu, začal jsem uvažovat o novém vázání. Na stará kolena jsem se rozhodl vyzkoušet klasické 2-přezkové vázání a moje volba padla na Union Falcor (na vývoji se podílel Travis Rice, nekupte to :-)). První pocitový rozdíl je v uchycení a upevnění boty: toe strap nasedající na špičku boty je velmi příjemný, odpadá pocit tlaku shora na prsty / začátek nártu. Vázání ale umožňuje vést toe strap i horem. Zásadní pocitový rozdíl je ale v ankle strapu, jímž se bota přitahuje směrem dozadu přes nárt k patce se zafixovaným náklonem. U vázání s patou je tomu naopak, pata tlačí botu vpřed proti zafixovanému (ankle) strapu. Ve směru působení těchto sil vidím zásadní rozdíl mezi oběma systémy. 2-přezkový systém je komfortnější a vnímavost či odezva 2-přezkového vázání je lepší. Rovněž umožňuje nastavit jemněji sílu utažení. Jenže ouha – po deseti letech ježdění ve Flow jsem měl najednou z jízdy jiný pocit: něco nesedělo, na backside jsem měl pocit, že mi prkno divně odskakuje a nedrží na hraně. Další potíž samozřejmě je v rychlosti nástupu a výstupu z vázání, při zacházení s přezkami jsem si připadal jako nemotora, při nástupu na vlek jsem si po nich šlapal a při nástupu do vázání též. Nástup do vázání byl dřina! Ovšem je jasné, že toto je pouze o zvyku. Já si ale zvykat nechtěl a vrátil jsem se ke Flow…

Pro koho tedy vázání s výklopnou patou jsou? Pro jezdce, který potřebuje nebo chce být při nástupu do vázání rychlý. Např. snowboarďák, jehož děti lyžují a prudí je čekat vždy nahoře na fotra, než se zapne do vázání. Pro jezdce, který komfort uchycení a odezvu 2-přezkového vázání obětuje za všech situací komfortu nástupu a výstupu z vázání…

 

Capita Spring Break Tree Hunter 161 s vázáním Flow doma :-)