Vyhledávání


Kontakt

Jendova pojízdná škola snowboardingu
Obchodní 1318
252 19 Rudná

(na horách nás nejčastěji
potkáte v Černé Říčce
v Jizerských horách)

KDYŽ NEJDE HORA K VÁM, JENDA VÁS K HOŘE DOVEZE!

+420 603 922 444

E-mail: kuejchaj@volny.cz

Camber, rocker nebo hybrid?

25.01.2012 14:33

Co znamenají tato tři slova popisující jaký tvar má průhyb snowboardu a jak si podle této technické specifikace vybírat snowboard?

Donedávna jste to nemuseli řešit. Klasický průhyb snowboardu vůči rovině tvořilo vyklenutí směrem nahoru. Nezatížený snowboard se dotýkal roviny pouze na dvou místech - tomuto průhybu se říká CAMBER.

Asi před čtyřmi lety začali někteří výrobci (Lib Tech s modelem Skate Banana a K2 s modelem Gyrator) s průhybem snowboardu experimentovat. Inspirací jim byl tvar surfařského prkna, které je prohnuté jako banán. Tomuto prohnutí se říká ROCKER (pozor - někdy se používá termínu "reverzní camber"). Tento experiment měl velký úspěch a v následujících letech nabídli i ostatní výrobci řadu modelů s rockerem. Snowboard s rockerem je točivější, má minimální kontakt hrany s terénem (využití např. při jibbování) a také má výborné jízdní vlastnosti v prašanu (nádherně "plave" a není třeba tolik zatěžovat zadní nohu). Není vhodný do rampy a pro rychlou jízdu s carvovým stylem oblouku a také ztrácí "pop" (pružnost prkna nutná pro odraz) při "ollie" (skok z patky prkna).

Logickým vyústěním střetu těchto dvou světů - camberu a rockeru - je kombinace obou nazývaná HYBRID. Snowboard s hybridním průhybem kombinuje v podélném řezu prknem camber a rocker tak, aby prkno mělo požadované jízdní vlastnosti. Např. camber mezi vázáními a rocker před a za vázáním (na špičce a patce snowboardu). Takové prkno je výborné v prašanu, ale jede dobře i na upravené sjezdovce a na tvrdém podkladu. Hybridních kombinací je celá řada (vč. tzv. "plochého" camberu nebo rockeru - označovaného někdy "flat" nebo "zero rocker" apod., kdy je příslušný úsek prkna rovný), záleží na výrobci.

Co z toho plyne pro normálního snowboarďáka? Že dalším kritériem při koupi nového prkna bude kromě: délky, šířky, tvrdosti, typu (freestyle, freeride atd.) také typ PRŮHYBU, tedy: CAMBER, ROCKER nebo HYBRID.

SHRNUTÍ JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍ:

CAMBER: lepší kontrola nad prknem při průjezdu oblouku a při vysokých rychlostech. Hrana je v kontaktu se sněhem po celé délce. Jezdec může rychleji přecházet z hrany na hranu (navazovat oblouky), při výjezdu z oblouku prkno akceleruje. Prkno je stabilnější a přesnější na tvrdém podkladu. Větší pop při odrazech.

ROCKER: snazší zatáčení bez kousání hran (především při jibbovacích tricích, doskocích a dotáčení triků), prkna bývají měkčí a dávají jezdci "skejťácký" pocit z jízdy, výborné jízdní vlastnosti v prašanu (prkno opravdu surfuje). Celkově méně agresivní, uživatelsky komfortnější (snazší na ovládání, odpouštějící chyby).

HYBRID: snaží se kombinovat to nejlepší z obou. Tvary průhybu se liší model od modelu. V tomto případě je nutné nastudovat jízdní vlastnosti prkna u výrobce a posoudit, zda uvedený model splňuje vaše kritéria.