Vyhledávání


Kontakt

Jendova pojízdná škola snowboardingu
Obchodní 1318
252 19 Rudná

(na horách nás nejčastěji
potkáte v Černé Říčce
v Jizerských horách)

KDYŽ NEJDE HORA K VÁM, JENDA VÁS K HOŘE DOVEZE!

+420 603 922 444

E-mail: kuejchaj@volny.cz

Jak si pořídit nové snowboardové boty

18.12.2017 21:47

Určitě ne přes internet. Anebo jo, ale musíte pak skousnout určité vady na kráse nebo pohodlí. Nebo měnit a měnit, dokud nebudete spokojeni.

Prostě, když to jen trochu půjde, chtějte si boty vyzkoušet a určitou chvíli v nich v krámě pobýt, klidně 20-30 minut.

Velikostní tabulky bot jsou normované, existují přesné přepočty US, EU a UK velikostí, ale přesto se velikost výrobce od výrobce liší. Jediné, na čem se možná shodneme, že pokud se výrobce snaží trefit velikostní řadu s maximální přesností, bude velikost vaší snowboardové boty o cca  ½  – 1 číslo větší než u konfekční. Ale cca! A ½ čísla už je znát! Jak směrem dolů, tak směrem nahoru!

Při zkoušení se vám může stát, že z vaší vysněné boty za 9 litrů (nebo více) nebudete nadšeni. Zpracováním, materiály, barevně bude bota perfektní, ale budete z ní mít divný pocit, bude vás tlačit na nečekaných místech, prostě vám nebude sedět. Proto je vyzkoušení tak důležité. Když jsem jednou do své vysněné boty za 9 litrů strčil nohu já, shrnula se mi (pokaždé) pod chodidlem příliš měkká vnitřní vložka a nacpala se dopředu. Bylo mi to líto, ale představa, že se mi toto bude dít následujících několik let, nebo že budu ještě jinde shánět jiné pevnější vložky, mě nakonec od nákupu odradila.

Snowboardová bota by vám měla perfektně padnout a být co nejtěsnější. Pokud se při zkoušení prsty dotýkají přední stěny, nevadí to, pokud při pokrčení nohy v koleni couvne pata a prsty se přestanou dotýkat. Již po prvním dnu bota celkově povolí, změkne a vnitřní šněrovací vložka se vyšlápne (min. o ½ čísla). Proto je fajn, když v botě ještě v krámě pobudete určitou dobu – zkušenější pak již dokážou odhadnout, zda bota povolí dostatečně. Z malé boty budete mít otlačené a rozbolavělé prsty (hlavně palec, otlačený nehet), ve velké botě vám bude jezdit noha dopředu nebo dozadu, případně se zvedat pata – a to vše je špatně, preciznost přenosu tlaku na hrany je tak snížena.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru boty na vaši nohu :-) …