Vyhledávání


Kontakt

Jendova pojízdná škola snowboardingu
Obchodní 1318
252 19 Rudná

(na horách nás nejčastěji
potkáte v Černé Říčce
v Jizerských horách)

KDYŽ NEJDE HORA K VÁM, JENDA VÁS K HOŘE DOVEZE!

+420 603 922 444

E-mail: kuejchaj@volny.cz

Jak si vybrat správný snowboard?

16.01.2013 17:56

Stručný průvodce výběrem prkna:

1) Jak má být prkno dlouhé? Pro začátečníka cca k bradě. Jezdec by se měl také vejít do váhového intervalu - každý snowboard je určen pro konkrétní váhovou kategorii, např. 50 - 75 kg. Z kombinace těchto dvou kritérií vyplývá, že problém mohou mít hubení dlouháni (Gandalf) nebo zavalití trpaslíci (Bombur).

2) Jaký typ prkna si mám koupit? Určitě měkké (freestylové), optimálně tzv. "all-mountain" nebo "allround" = univerzální prkno do všech podmínek. První sezónu se naučíte jezdit, druhou se rozjezdíte a zjistíte, co vás na prkně nejvíce baví. Pak si již můžete koupit speciální freestylové nebo freeridové prkno, které přesněji vyhoví vašemu jízdnímu stylu. Dámy ať si koupí dámský snowboard - bere v úvahu parametry dámské nohy a další... Prkno by mělo mít dřevěné jádro (celodřevěné, tzv. "tip to tail woodcore") a pokud jde o skluznici, kvalitnější a rychlejší je sintrovaná na rozdíl od extrudované, která sice není tak kvalitní, ale je odolnější (tvrdší) proti poškození.

3) Pozor na banány! V dnešní době se vám může stát, že si půjdete koupit snowboard, ale domů si přineste banán! Tedy ne opravdový, ale prkno s opačným prohnutím (klasické vyklenutí prkna, když ho položíte na rovinu (podlahu), je směrem vzhůru. Tomu se říká "camber", prknu s opačným prohnutím se říká "banán" a tomuto typu prohnutí "rocker". Takové prkno se dotýká roviny uprostřed, špička a patka jsou zvedlé nad terén. Teskné a jiné supermarkety (vč. sportovních) jsou jich plné. Tyhle prkna jsou za prvé v módě a za druhé - což je ovšem důležitější - jsou určena pokročilejším jezdcům, protože opačný typ prohnutí má specifické jízdní vlastnosti. Klasické prkno s camberem je pro začátečníky vhodnější, především co se týče výuky oblouků. U banánu chybí kontakt hrany s terénem (hlavně při začátečnických malých rychlostech), což není to pravé ořechové a jezdci nezískají cit pro hranu.